Bilete pariuri - Cum faci / Cum stii ca ai castigat ?

Pentru un incepator, plasarea unui bilet de pariuri poate fi un pic complicata la inceput din cauza ca sunt mai multe moduri in care un bilet poate fi pus. In ceea ce urmeaza o sa va prezentam tipul de sisteme folosit la plasarea biletelor multiple, cum se calculeaza cota acestora, cum plasam un pariu la o agentie de cartier (sau online) dar si cum aflam daca am castigat.

Bilet simplu
Este alcatuit dintr-un numar de X meciuri. Acest bilet il vom castiga doar daca nimerim toate rezultatele de pe el. Cota finala a biletului este calculata prin inmultirea mizei cu cotele tuturor evenimentelor sportive de pe bilet. De exemplu, la un bilet cu patru evenimente sportive, toate de cote 1.50, vom avea o cota finala de 5.06 (care se obtine prin inmultirea lui 1.50 cu el insusi de 4 ori). Daca am pus pe acest bilet suma de 20RON, atunci castigul nostru este egal cu 101.25RON (miza * cota finala)

Bilet sistem (sau bilet combinat)
Casele de pariuri au o optiune la plasarea unui bilet multiplu care permite castigarea biletului fara a nimeri in mod corect toate pronosticurile de pe bilet. Astfel sa presupunem ca puneti un bilet cu 5 meciuri, toate optiunile alese avand cote de 2.00. Daca plasati acest bilet la sistem 5/5 (adica ca bilet simplu), atunci veti castiga ~320RON daca nimeriti corect toate cele 5 pronosticuri, insa nu veti castiga nimic daca gresiti unul din ele. Insa un "bilet combinat" va permite plasarea lui la sistem 4/5, ceea ce inseamna ca biletul va fi castigator si nimerind doar 4 selectii corecte. Dezavantajul este ca daca nimeriti toate cele 5 pronosticuri, veti lua doar ~160RON, insemnand jumatate din cat ati fi castigat daca ati fi plasat biletul la sistem 5/5. Pe de alta, parte, daca nimeriti 4 rezultate corecte, veti lua suma de ~32RON, spre deosebire de biletul simplu unde nu ati fi uat nimic.

Cum se calculeaza cota la un bilet combinat?
La un bilet pe sistem 5/5 pe 10RON, cu 5 pariuri de cota 2.00 am avea o cota finala de 32 (2*2*2*2*2) , si un castig total de 320RON (32 * 10).

Un bilet sistem 4/5 este echivalentul a cinci bilete care contin cate 4 selectii din cele 5. (1-2-3-4, 1-2-3-5, 1-2-4-5, 1-3-4-5, 2-3-4-5). Practic, la 10RON mizati, veti avea cate 2RON pe fiecare din aceste variante. Atunci cand va ies 4 pronosticuri din 5, este ca si cum ati fi castigat unul din cele 5 bilete de 2RON. Astfel, inmultind 2RON cu 4 cote de 2, ajungem la un castig de 32RON. Daca ies totusi toate cele 5 selectii, atunci noi vom avea toate acele 5 portiuni de bilet castigate, insemnand un castig de 32 * 5 = 160 RON.

Diferente intre plasarea unui bilet combinat pe internet, si plasarea lui la o agentie de cartier.
Aceasta optiune este disponibila atat la casele de pariuri offline, de cartier, cat si la cele online, pe internet. Pe internet poate fi un pic mai dificil la inceput sa o gasiti, insa ea exista la majoritatea agentiilor de pariuri.

In imaginea de mai jos, va aratam unde se gaseste si cum arata aceasta optiune, comparand o agentie online (Bet365 in stanga) cu una offline (Superbet in dreapta). Cum observati, diferenta principala consta in suma pusa si modul in care plasam pariul. La o agentie de cartier, trebuie sa trecem suma totala pe care vrem sa o pariem, pe cand pe Internet trebuie sa punem suma pe fiecare varianta. Cum observati la Bet365, in stanga sumei de "2" avem trecut "5@" ceea ce reprezinta factorul de multiplicare. Asta inseamna ca pariul nostru total va fi de 10RON.

Bilet cu baze.
Un bilet cu baze este un bilet format din doua tipuri de meciuri. Primul tip il reprezinta pariuri cu cote mai mici, care ne asteptam sa iasa sigur si care au rol sa ne ridice cota finala. Aceste pariuri sunt considerate baze. Daca unul din aceste pariuri este pierdut, atunci piedem intregul bilet. Al doilea tip de meciuri e format din partide de cote mai ridicate, pe care putem sa jucam sistem si sa pierdem un meci si tot sa castigam biletul. Sa luam o situatie concreta:
Sa presupunem ca plasam un bilet cu 4 baze de cote 1.40, si 5 meciuri de cote 2.00, la sistem 4/5. Acest lucru inseamna ca pentru ca biletul nostru sa fie castigator, trebuie ca toate cele 4 meciuri de cota 1.40 sa fie castigatoare, si minim 4 din cele 5 partide de cote 2.00 sa iasa. Deci daca unul din meciurile de cota 2.00 este pierdut, noi tot castigam biletul, insa daca unul din baze nu iese, atunci biletul este pierdut.

Cum se calculeaza cota la un bilet cu baze?
Sa presupunem ca biletul nostru a fost plasat pe 10RON. Cota inmultita a celor 4 baze este de 3.84. Cum am demonstrat mai sus, la 4/5 meciuri de cota 2.00, miza se imparte in 5 parti, la o cota de 16.00 pe fiecare cincime. Astfel castigul nostru total va fi : 10 * 3.84 * 16 / 5 = 122.93RON

Ce facem daca avem meciuri cu miza returnata pe bilet?
E foarte posibil ca din diferite motive sa avem astfel de partide pe bilet. Acest lucru se poate intampla din cauza unei partide amanata prea mult sau anulata. O astfel de situatie poate aparea si din cauza unui pariu cu miza returnata. In aceste cazuri, meciul nostru va primi cota 1.00, iar biletul va fi calculat normal ca si pana acum.

Care sunt principalele pariuri cu miza returnata?

  • Peste 3.0 goluri - pariul este castigator daca se marcheaza minim 4 goluri, pierzator daca se marcheaza maxim 2, si primiti miza inapoi in cazul unui numar de fix 3 goluri marcate.
  • Sub 3.0 goluri - pariul este castigator daca se marcheaza maxim 2 goluri, pierzator daca se marcheaza minim 4, si primiti miza inapoi in cazul unui numar de fix 3 goluri marcate.
  • AH -1.0 -> echipa trebuie sa castige la minim 2 goluri diferenta, dar daca invinge la o diferenta de fix un gol, pariorul primeste inapoi suma pariata
  • AH +1.0 -> echipa trebuie sa faca egal sau sa castige. Daca pierde la doar un gol diferenta, pariorul primeste inapoi suma pariata.
  • Pariu de tip DNB (Draw No Bet). Poate fi numit si "Egal - pariul se ramburseaza". In pariuri cu handicap asiatic este echivalentul la "Echipa1 (0)", unde Echipa1 este cea pe care mizam ca va castiga. Practic la acest tip de pariu vom primi banii inapoi in cazul unui rezultat de egalitate.

Cum punem un bilet la o agentie de cartier?
Atunci cand faceti un bilet de pariuri pe care vreti sa il puneti la o agentie de cartier, aveti posibilitatea sa generati biletul pe site-ul agentiei. Acest lucru e benefic deoarece va si calculeaza cota, si puteti sti din avans care este potentialul castig la biletul vostru. Odata generat biletul, veti avea un cod cu care va puteti duce la agentie.

In mod alternativ, in oferta fiecarei agentii (atat pe internet pe site-ul agentiei de cartier, cat si in agentie pe panou) veti gasi in dreptul fiecarui meci un cod format din cateva cifre, cod care corespunde partidei respective. Tot ce trebuie sa faceti este sa scrieti pe o foaie codul partidei, si pronosticul din dreptul lui.

De exemplu conform ofertei prezentate in poza, noi vrem sa pariem ca in Ungaria - Andorra se vor marca minim 3 goluri, ca Romania va bate Estonia, iar in Olanda - Turcia ambele echipe vor marca. Astfel biletul cu care vrem sa mergem la acea agentie va arata astfel:

1784 - 1
1785 - GG
1786 - TG3+

Cum afli daca ai castigat la pariuri?
Majoritatea agentiilor de cartier, au un website care contine o optiune de a verifica un bilet. Pe bilet aveti trecut "cod verificare online" sau ceva de acest gen. In dreptul casutei de verificare a biletului, se explica ce cod trebuie sa bagati si unde se gaseste pe bilet. Aceasta procedura difera la fiecare agentie. La casele de pariuri online este si mai usor, deoarece in caz ca o sa castigati, o sa vedeti suma corespunzatoare acelui bilet adaugata sumei totale de pe cont. De asemenea, la fiecare agentie pe internet exista un istoric unde utilizatorii pot vedea situatia in care se afla un anumit bilet.

 
Comentarii (
0
)